neges titik, cek tau :D

aku ndelok kertas ulangane adekku. bijine elek nek gawe ukuranku. aku mrikso bagian seng salah. ya Allah, padahal wingi2 wes tak wulang lho. sek kober ae salah. lak gak onok gunane aku ngajari wingi2. isin2i ae. iyo nek gak sinau ngono, gak isok njawab sek maklum. lha wes disinaoni sek salah ae.

“opo2an iki, ulangan kok biji sak mene. iki lak wes tak wulangi wingenane seh? sejarah sebagai kisah kok jawabane iku, nguawur ae. seng bener yo seng A seh”

“iyo mbak. lha iku asline aku kate njawab A tapi gak sido. aku nganut koncoku. lha arek’e ngeyel nek jawabane C”

“sak mene akehe salahmu, ojok ngomong kabeh nganut koncomu?”

“iyo mbak. padahal aku duwe jawaban dewe lho. anuo ngono bener kabeh jawabanku”

“kon kopler. iki kertas ulangane sopo? kertasmu. lha lapo meneng2 kon nggarap kok nganut koncomu. ketoro kon gak pede ambek kemampuanmu dewe. wong yo wes disinaoni, kober ae katutan koncone. nek kon duwe jawaban dewe, yowes jawaben. ojok nganut koncomu. koncomu iku durung karuan bener. dadi arek iku seng yakin tala ambek potensi-ne dewe. ojok njagakno arek liyo ae

aku mesti koyok ngono, ceplos2. ket cilik, aku seng dikongkon nyinaoni adekku. arek iku nek gak dikongkon sinau ngono gak ngara sinau. motivasi awak’e dewe kurang, dadi kudu di motivasi wong liyo. arek iku sinau nek gak goro2 dikongkon abah, tak kongkon, yo goro2 onok PR. adekku iku senenge sinau ambek ngrungokno lagu, seje ambek aku. aku malah ket cilik senengane sinau dewe. suasana sepi, dewean, baru isok menghayati.

masio nyinaoni, aku tetep mbak’e. aku gak pengen dadi wong liyo. makane aku mesti mbiasakno takon, “yok opo sekolahmu maeng? onok opo ae maeng?”. adekku yo tak biasakno cerito nang aku nek onok opo2. dadi pas moleh sekolah mesti nang kamarku, cerito tentang sekolah, konco2ne, gebetane, guru2ne, kabeh wes. wingi bengi yo ngono koyok biasae, aku omong2an ambek arek’e pas wayah sinau.

“mbak, wingi2 pas pelajarane pak Iwan, aku aktif loh. aku njawab terus, liyane podo meneng ae. lha aku kan wes mbok ajari sakdurunge. aku o wes wani takon nek aku gak ngerti, wani njawab pisan. aku gelek ngacung, bah bener bah salah seng penting aktif”

“yoo ancen kudu ngono. iku baru seng jenenge sekolah. lha opo artine sekolah nek mek teko, lungguh mburi, rame, gak ngrungokno guru, ditakoni gak isok, tugas yo gak nggarap, penggawean mek sobo kantin. gak usah sekolah ae maren, tiwas dibandani. kon budal sekolah iku gak harus pinter. justru karena awakmu sekolah seng temen makane isok dadi pinter. wong seng pinter gowoan iku kalah ambek wong seng biasa2 tapi utun. pola pikirmu iku gantien, ojok wedi takon ojo wedi salah. nek gak isok yo takon’o nang gurumu, nek isok yo njawap’o pas ditakoni. ojok wedi salah, jenenge ae sinau”

“iyo mbak. pas SMP wingi, aku lak mesti meneeeenngg ae. isok meneng, gak isok yo meneng. tapi SMA iki aku tak berubah mbak, njajal tak aktif aku. wong aku lho mbak asline iku isok, saking ae males sinau. pas aku pean sinaoni lak tak rungokno jelas a, akhire yo aku isok. ancene bener jare abah, ‘wong goblok iku wong seng ngroso awake pinter. lha wong pinter iku wong seng ngroso awake goblok, makane terus2an sinau‘. aku lho mbak gelek gak pede kate njawab ngono, eh lha kok dadakno koncoku njawab malah bener. padahal jawabane persis ambek jawabanku. anuo ngono lak aku seng oleh poin. eman rek”

“lha iku ngerti ngono loh. makane mene mben iku seng pede ambek awakmu dewe. kon iku duwe kemampuan, yakin ae. nek wes ngono, awak dewe lak mesti nyuesel. seng nang njero ati ambek utek lak ngene, ‘hadoooo lapo aku maeng gak njawab rek. pale kedisikan koncoku. padahal aku maeng yo kate njaawab ngono’, “hadoooo iku lak jawabanku seh. cobak aku maeng wani ngacung’, wes ngono2 iku lah. iyo seh?”

“iyo mbak, bener. kok ero pean?”

“aku yo gelek le koyok ngono. makane kon tak kandani cek gak ngono maneh. rungokno iki, aku kate crito. misale yo onok wong 2 podo2 dikongkon mlayu nang garis finish. karo2ne podo2 gak ngerti lintasane, gak ngerti nang tengah dalan iku onok watune opo onok jeglongane. seng siji semangat mlayu, seng siji meneng ae mikirno kiro2 onok opo yo nang ngarepe. ndi seng mbok pilih? nek aku yo milih seng kaitan. gak masalah masio tibo kesandung utowo tibo kejeglong, seng penting iku ngadek maneh, mlayu maneh. kabeh iku gak onok seng ngerti opo seng nang ngarepe awak dewe. tapi opo gunane kene meneng tok mikirno kiro2 opo seng bakal kedadean. wes lakonono ae, gak usah kakean reken. intine, sembarang2 iku jajalen sek. karuane njajal terus gagal timbange meneng tok gak lapo2. justru wong iku isok sinau teko pengalaman”

“iyo mbak, ngerti2. asline kan ancen gak onok wong goblok iku, onok’e wong males”

“yo mesti. wong nek males sinau iku utek’e mati. lha nang sekolah, pasti yo males. gak gelem melok pelajaran alasane males, gak isok pelajarane, pelajarane angel, wes kakean reken. asline iku gak onok barang angel nek kene gelem utun. orep iku mek pisan. mumpung sek enom, sinau seng temen. misale jange kon gede trus wes duwe anak, mosok kon kate cerito nang anakmu ngene, ‘nak, bapak biyen iku pas sekolah muales, rame tok nang kelas. ditakoni yo plonga-plongo gak isok njawab’. seh rasakno tala, opo kon gak isin? bener ancen masa SMA iku paling indah. tapi yo justru iku makane kon kudu duwe prestasi seng mbanggakno cek isok dikenang jange”

“iyo ya mbak ya. wes aku tak sinau seng temen mulai saiki. cek pas wayahe ditakoni isok njawab. bener salah gak ngurus wes, urusan mburi. seng penting wani ngomong”

“sip iku. yo ngono iku seng bener. sekolah iku seng semangat :)”

2 thoughts on “neges titik, cek tau :D

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s